Met dank aan Gijs Michiel Samson, Yve de Vries en Jan Spit voor het fragment uit het boek "Vier jaar Indisch Gijzelaar" van Rijshouwer en van Wermeskerken. (p.287)
De knutselaars onder ons: Timmermans, Cohen, Bish, Van der Harst, Noyon en Edeling, amuseerden zich in gymnastiekzaal en knutsellokaal, Melis schiep een draaibank in zijn mosselenhuis. Bolland vervaardigde presenteerbladen met ingelegde vlinders, koekoeksklokken, naambordjes etc. Ja, wat gijzelaars al niet maken. Het mooiste product leverde Samson. Hij maakte den kleinen Samson en wij kregen een zakje met muisjes.
Het verhaal van Gijs Michiel over zijn vader Hans Samson
Gijs Michiel werd tijdens WOII op 25 september 1943 in Den Haag geboren. Hij was de zoon van Henry Abraham Samson, roepnaam Hans. Vader Hans Samson zat tijdens de geboorte van Gijs Michiel als gijzelaar gevangen te Sint-Michielsgestel. Eind december 1942, negen maanden voor de geboorte van zijn zoontje was hij ook al gijzelaar in Beekvliet. Hij behoorde tot de Indische gijzelaars die op 19 juni 1940 gevangen waren genomen en toen in concentratiekamp Buchenwald terecht kwamen. Hans Samson zat de maximum tijd vast en kwam via Haaren, Beekvliet, de Ruwenberg uiteindelijk in Vught, waar hij op 17 september 1944, kort voor de eerste verjaardag van zijn zoontje Michiel vrijkwam. Hans Samson overleed op 30 maart 1996 (89) te Bilthoven.
Foto: Portret van Hans Samson geschilderd door A. J. Zoetmulder in Sint-Michielsgestel, gesigneerd 11 september 1942.