Herdenkingswandeling

Gedenkwaardige Wandeltocht van Beekvliet naar Kamp Vught. 7 september 2024

150 belangstellenden stonden zaterdag 7 mei stil bij …………..door te wandelen naar……

’s Ochtends verzameld bij de Beekvlietboerderij, wandelde het gezelschap onder andere via de Gijzelaars-straten in Gestel, langs de Ruwenberg,  over de Piet van der Lee brug en over de Dommeldijk naar Halder. Burgemeester Eiko Smid had al de aftrap gegeven in de Beekvlietboerderij. “Een prachtige tocht, maar aan de andere kant, de onzekerheid van de gijzelaars precies 80 jaar geleden”. Bij het herdenkingsmoment bij de Halderse brug verwoorde hij dat treffend “Dat doorvoel je als je hier loopt en met de mensen spreekt”. En dat gebeurde. Mensen gingen met elkaar in gesprek over de gijzelaars maar ook over de grote thema’s van vrede en vrijheid.

Indrukwekkend was de toespraak van Ge van Berkel, omlijst met toepasselijke muziek van Muziekvereniging Sint Michaël, waarin hij een sprekende beschrijving gaf van de tocht van de 300 gijzelaars van Beekvliet en Ruwenberg. En van de aankomst in Kamp Vught op 6 september 1944, Alle gevangenen waren de weken ervoor vermoord of de laatste twee dagen – 3500 in getal – voor de aankomst van de gijzelaars  in veewagons afgevoerd. 1900 van hen keerden nooit terug. .

Bij de – symbolische – treinwagons van Nationaal Monument Kamp Vught eindigde de herdenkingstocht. Daar spraken Ferdinand Sassen, zoon van gijzelaar Emmanuel Sassen en Mark du Maine, wethouder Vught. Ferdinand sprak “als naoorlogse kinderen die alleen in vrede, vrijheid en veiligheid zijn opgegroeid, mogen we wel eens stilstaan bij onze voorvaderen die dat niet gekend hebben”.  Wethouder du Maine: “Het is goed dat deze herdenking georganiseerd wordt en het verrast me dat zoveel mensen hieraan meedoen. Het is een zwarte bladzijde In de historie en daar mogen we wel bij stilstaan”. De wethouder zal later ook op zondag 8 september stilstaan bij de herdenking van de ontruiming van Kamp Vught bij de Fusilladeplaats.

Dank aan de 150 deelnemers, die ieder op zijn of haar eigen manier invulling heeft gegeven aan onze bijdrage aan de nationale herdenking van 80 jaar Vrijheid van het Nationaal Comite 4 & 5 Mei en passend in het Brabantse Thema “Brug nar de Vrijheid”.   Dank ook aan de  Colleges van B&W van Sint-Michielsgestel en Vught, de directie van Nationaal Monument Kamp Vught, de Wandelsportverenigiing- Groot Gestel en de grote bijdrage van de vrijwilliger van de Beekvlietboerderij.